Окситоцинът е естествено срещащ се хормон, произвеждащ се в човешкия мозък. Той има съществена роля за влюбването.
Именно поради тази причина окситоцинът се счита за хормона на любовта. В проучване от 2012 г. се установява, че току-що формиралите се двойки имат по-високи нива на окситоцин. Тези нива продължават да бъдат високи най-малко 6 месеца.
Нивата на хормона в случая се повишават най-вече при прегръдка или целувка с любим човек, поради което окситоцинът се нарича още “хормон на гушкането”.
Когато някой е привлечен от друг човек, мозъкът освобождава хормона, но заедно с него също се отделят други два хормона - допамин и серотонин. Именно трите хормона се наричат хормони на щастието, което е причина да се изпитва щастие и прилив на положителна емоция при нова връзка.
В проучване от 2013 г. се обобщават всички възможни ефекти на повишените нива на окситоцин. Някои от тях са доверие, съпричастност, положителна комуникация и други. Хората, които имат достатъчно окситоцин в телата си, имат и значително по-топли чувства към партньорите си. Освен това има връзка между вярността и окситоцина. Изследвания от 2012 г. сочат, че хормонът може да повлияе на мъжете да виждат партньорките си по-привлекателни от останалите непознати жени. Счита се обаче, че жените имат по-високи нива на окситоцин, отколкото мъжете.
Изследователите също са тествали естествените нива на окситоцин в кръвта на мъже и жени преди, по време и след сексуални взаимоотношения, а резултатите показват, че нивата на окситоцин нарастват с повишаване на възбудата. Ето защо редовният секс е един от начините за ежедневно повишаване на нивата на окситоцина.
Окситоцинът е хормон на любовта, но под любов не се разбира само тази между партньорите, но и любов между родител и дете. Окситоцинът е невротрансмитер, който се произвежда от хипоталамуса, като за него е доказано, че нивата му се увеличават по време на раждане, което спомага за контракциите. Той играе голяма роля и в майчинската привързаност към своята рожба. И още, когато майката кърми детето, окситоцинът се освобождава, а това позволява изпускане на мляко от млечните жлези.
Материалът има информативен характер.
Източник: https://www.puls.bg/